Sunday, January 22, 2012

♥ Practical Training has Started ♥

I'm sorry bcoz of no post for a long time...
so much thing to say but there's no time and internet ! omai ! okeyh.. I start with my PRACTICAL TRAINING.


I'm as a Aviation Management student taking my practical training at KUALA LUMPUR INTERNATIONAL AIRPORT as a AIRPORT GUESS ASSISTANT.
started from 19.December.2011 until 19.March.2012..

look ! saya dah dapat pass tetap... huhu... klakar kan gambar nye..actually time ni sy nak tergelak sbb member2 dok sakat sy waktu tangkap gambar ni... ade ke patot... aisshh... !

before dapat pass tetap kiteorg kene pakai daily pass and kene pakai tag yg mcm masuk wet world tu.. hahaha.. ade mcm2 colour... tp time gmbr atas ni bole plak same dgn warna jam... huhu ! kdg2 dpt warna hijau, biru, grey, n dll..

our uniform !
heels at least one and half inch.. sluar slack hitam.. baju plain putih and tudung putih... klu free hair kene bun rambut...

after this I'll story about job aspect ... huhu..


Tuesday, December 13, 2011

♥my bestfriend big brother's wedding♥

4 DECEMBER 2011

Fatah' s wedding... our friend's big brother...
sy menaiki kereta perdana bersama Dhiya Izzati..amik dy kat rumah... bole pulak lupe bawak camera.. jd patah la balik..tp ok je..sbb nk lalu jalan blkg kan.. alang2 singgah la balik umah...


wedding card yg Eila anta... siap pakai post 60sen tu... dy gam sampul card ni mcm xbg bukak.. last2 ak gunting.. hahaha.. meriah n comel je wedding card abang dy...


hadiah bawah ni yg kami bg ! set cawan n pinggan... haha.. klakar giler waktu pilih hadiah... dh la kt tesco selangor tu... stock langsung takde.. lepas tu kiteorg terpakse beli yg satu2 punye.. padan2 kan... dapat bnyk taw... ! huhu... n berpatutan dgn budget kami... huhu.. mmg letih.. pilih hadiah je berjam2.. sambil2 tunggu cik bulat n cik shidot smpai kan...xde la lame menunggu..
(from : fawa..dhiya..ain..n shidot)



haaa.. ni la pengantin nye..alang2 dorg nak kluar pegy shoot kat mane ntah.. kiteorg curi dorg kejap...




lepas tu kiteorg plak menggedik2 kat sini. huhu...



goodies bag from rumah pengantin...



tibe2 ada plak junior2 kami kat sini... yela.. adik member kiteorg ni pon sekolah same n junior kiteorg jgak..jd kawan2 dy pon ad lah...




with Eila's parent... parent pengantin ni sedondon n sepadan kan...




dah ak balik dah... bukan maen mak pengantin bg kiteorg goodies bag punye la bnyk... haiihh...


after this..........go to Pantai Jeram !! !! !! :D


♥room make over♥

sorry for the long untouch..
well..memandangkan ade blogger yg komen tntng polka dot tak siap tu...jd saya pon buat la new post with done one..

tadaaaa !! ni la hasil nye..walau pon buruk sikit..maybe sy nak touch up balik bagi dua tone je... dua warna... hitam dgn merah... (*sejak dua menjak suka sgt dgn kombinasi warna merah)...





dh alang2 jd perajin kan.... dgn minat yg ade.. look !! what i've done with my room...
fanatik punye pasal.. macam ni lah gaya nye bilik ak kan.. wahahaha..



ni b4 siap... malas plak nk continue...stop la kejap.. hahaha...



but I think something wrong with this picture... the P letter.. its lil bit small actually..
tp sy x bole buat ap2 dah.. mmg kertas A4 besar nye mcam tu je...
klu sy ni ade bakat melukis.. mau muka harry potter tu ak lukis kat dinding.. poster HP tak dapat lg ni dr FAIZ n NAZIM... :( lame dh tggu...

D O N E !

Friday, November 4, 2011

♥RESEPI BLUEBERRY CHEESE TART♥


BAHAGIAN A (PASTRI)
200gm tepung gandum
100gm mentega potong kiub (selalu nye letak lebih..sbb klu ikot ni dy x jadi doh)
40gm gula aising
3 sudu makan air sejuk (warning..!!jgn letak lebih2..nnt jd doh buat roti canai..laen k)
garam secukup rasa

BAHAGIAN B (CHEESE CREAM)
250gm krim keju
50gm gula
50gm mentega
1 biji kuning telur

blueberry

CARA BUAT PASTRI
1-Ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk. Campurkan gula aising.
2-masokkan mentega dan gaul sehingga sebati.
3-masok kan air sejuk dan gaul lagi sehingga menjadi seperti doh roti.
(klu sy, sy masok kan je semua sekali gus..xpayah ikot step pon still jadi)
4-acu doh ikot citarasa memasing.
5-bakar pada suhu 180c selama 20 minit. (xpenah taw mase nye macam mane sgt...tp selalu nye 15-20 minit..yg sy taw tgk dah kuning2 tu dah la tu :p)

CARA BUAT CHEESE CREAM
1-masokkan semua bahan di atas (bahagian B) kedalam mixer dan gaul la dengan mesin mixer tu...
klu xde mixer pakai je manual...gaul dgn senduk.. pon boleyh... (tp yg paling kelakar bile dlu sy takde mixer sy pakai pengisar juice... :p)
gaul sampai sebati n biar la dy naik sikit or nampak macam lembut..

bile dah siap pastri di bakar baru la letak kan cheese cream atas pastri korg...blueberry tu ikot korg nak wat cmne.. nak gaul kan sekali pon bole.. nk hias bentuk bintang ke ap ke pon bole....xnak letak pon xape... :p

selamat mencuba... !!


(gambar ini adalah benar)

Wednesday, November 2, 2011

♥cantek kan bilik♥

aktiviti utk buat polka dot dkt bilik still tidak berjaya.. dusshh ! !
igt colour water boleyh...boleyh mmg boley sbnr nye.. dh pnah try.. tp adk ak beli colour water yg ntah ap2 ntah..
huhu...


dah siap dah sbnr nye gunting2 surat khabar.. tinggal nak tampal je.. aisshh.x leyh jd nie.. nk kluar n beli colour water jgak.. huhu..lalala..



sebahagian dr buku sy yg telah dikemas... bilik keseluruhan still x leyh tunjuk lg.. still bersepah... agak2 bile la nk dpt almari ni... baju sy nk letak mane ni... hahaha... dok tersangkut je kat palang n dok dlm bakul... huhu..

Tuesday, November 1, 2011

♥BEKERJA DI SACC CONVENTION♥

Selama 3 hari.. dr 28-30 nov..
sy ikot my aunty kerja jage booth HANA GOLD kt SACC Convention...
my aunty general manager HANA GOLD bg cawangan Shah Alam...
jd bile ade pameran pengantin ni xde la terlepas peluang utk ikot serta...
org kawin kan nak jugak pakai emas sume... haha..



sgt memenat kan jgak walau pon berdiri j n x hard sgt keje.. haha.. dr kul 9 pg smpai kul 9 mlm kt situ... lme jgak tu...kt situ ad booth yg lg menarik..
booth tempahan baju pengantin.. make-up.. catering.. perabot... n mcm2 lg...tp booth kiteorg la laen sikit.. sbb jual emas.. huhu... HANA GOLD...
ad jgak booth laen.. tmpt kartunis gila-gila nie menunjukkan bakat....
hahaha...



sy pon menggedik la nak buat jgak.. satu muka rm10.. tp sy dpt 3 muka... 2 muka yg same sbb dy silap buat yg satu tu... tp sy kene bayar rm10 je.. sbb exhibitor kan.. dy bg discount la.. hahahaha...


atas ni la lukisan2 nye... laen betol kan....
hahaha...

selaen dr tu... bnyk jgak booth yg suh like page dorg kt fb.. klu like.... nnt dpt free gift....
ade yg dpt chocolate... button..bawah ni salah satu botton yg sy dpt... lg bnyk kite like lg bnyk dpt..
sy pon dok pinjam la fb org laen.. haha. nk like dorg punye page je...


klu dkt booth catering dpt makan nasi minyak free la.. hahaha.. bole plak ak jumpe member kolej...
satu batch dgn ak dlu.. tp x penah tegur n bercakap.. just slalu terserempak.. tp bole plak dy tegur ak... ckp "mcm kenal je"
hahaha... dy plak keje kat catering.. ak bawak la cousin2 ak yg kecik2 ni melahap kt booth dy....

bawah ni tangkap gmbr secare free.. haha.. free kan.. haha...


sudah selesai 3 hr bekerja....
my aunty bg cincin bentuk solitaire... lawa jgak.. haha.. tp bkn emas betol la..
gile emas betol... org kaya mane pon bole bankrup klu keje bru 3 hr dpt cincin hrga 500... emas skrg kan mahal....
cincin ni ad bnyk lg.. antara ny buat cabutan bertuah utk pengunjung yg dtg... sape dpt untung la kan...


♥KENANGAN LALU♥

Waktu saye sedang kemas-kemas bilik (bukan kemas ape.. barang2 dr KL dr start cuti hr tu melambak mcm tu je)
sy lap2 la rak2 yg dh lame x disentuh dah berabuk tu...ap salah luang kan mase kt barang2 tu sikit..
sambil2 tu sy igt balik kat mane sy dpt barang tu.... barang ni... sape yg bg..
haha.. seronok jgak perah otak mcm tu..
gmbar bawah nie.. sy terjumpe frame ni..sy terfikir sgt2 dr mane sy dpt bende nie.. rupe2 nye baru sy igt.. sy dpt dr member sy..
waktu tu main tukar2 hadiah antare member je... waktu ni pada akhir tahun 2003...
wahh...agk lame jgak tu sbnr nye.. huhu...sy dpt dr shahida... jiran.member sekolah rendah dan menengah...



next.. sy terjumpe kenangan 2008.. senior's name tag...

yg kat bawah ni waktu orientasi budak2 form 1...sape ye ketua sy time ni.. ouh.. Fahimmuddin apai.. haha... dy ketua biro sukan... yg same2 bekerjasama dengan sy dalam menguruskan hal ehwal sukan dan riadhah... haaa.. penolong sy utk uruskan asrama puteri pulak Fadillah.. haha... Sume F.F.F je name nye...tbe2 rase mengada2 nak ingat name2 AJK2 tingkatan pulak tapi tak berjaya igt... hanya igt few student... 4-ekin,3-syamim,2-xigt,1-nadia...

xpenah pgg jawatan2 mcm ni sblm ni sbnr nye kt asrama ni... cume waktu form 4.. jd ketua bilik..n AJK akademik (kiteorg pggl ajk study je..haha)
jd ajk ni pon sbb salah sorg ajk lame berpindah.. n time ni sy gado n melawan lg sorg ajk dlm form yg same (SITI HAJAR) ..amek kau..last2 ak terbabit...sbb sy melawan ap ntah pon sy tak igt... tp di sbb kan problem ni jgak la sy terus rapat dgn Hajar...makan same2..gurau same2.. sume same2 lah..lg pon hajar ni satu bilik dgn sy waktu tu... haha...



hampir setiap tahun asrama jeram akan buat sukaneka asrama... 12 april (bufday one of my girlfriend)..
kat sungai congkak... haha...seronok sgt time ni..walau pun acara yg di sediakan x seberape..sbb budget burst... haha...xde la... klu bole berjimat tu berjimat la kan... :p
ahh... bnde dh lepas..cume terkenang2... bnyk sukaduka nye.. :p




ยช
Copyright © 2011 Designed by CikBulat